Nykyään lähes jokaiselta modernilta länsimaalaiselta löytyy taskustaan tämä pienikokoinen taikakalu. Sen on mahdollistanut älypuhelinten kehitys ja tuleminen kaiken keskipisteeksi sekä matalaksi laskeneet hinnat. Jos älypuhelinta ei vielä omasta taskusta löydy, niin varmasti on ainakin pieni kutina hankkia sellainen. Onko tämä sinun tilanteesi? Jos näin on, olet tullut aivan oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa opastamme sinut älypuhelimen hankinnan saloihin ja tämän jälkeen olet aivan varmasti itsevarma ja valmis hankkimaan ihka ensimmäisen oman älypuhelimesi. Ei muuta kuin lukemaan ja oppimaan tärkeitä neuvoja!

Ensiksi kun ruvetaan miettimään oman älypuhelimen hankintaa, kannattaa miettiä valmiiksi minkä tyyppistä puhelinta etsii ja mitä ominaisuuksia puhelimelta toivoo. Tärkeimpiä pointteja ovat siis se, että mihin tarkoitukseen puhelin tulee ja se, kuinka paljon rahaa olet valmis käyttämään puhelimeen. Kun nämä hommat ovat hanskassa, voidaan alkaa miettiä itselle sopivinta käyttöjärjestelmää sekä merkkiä ja mallia laajasta valikoimasta.

Minkä käyttöjärjestelmän valitsen?

Tällä hetkellä älypuhelinten markkinoilla on kaksi hallitsevaa alustaa. Googlen omistama Android on niistä laajempi, ja Androidia käyttäviä merkkejä ovat muun muassa Huawei, Samsung ja HTC. Toinen on Applen kehittämä iOS, jota käyttävät vain Applen iPhone -puhelimet. Jos näistä osaa valita itselleen mieluisamman käyttöjärjestelmän, saa rajattua puhelinvalikoimaansa hieman pienemmäksi.

Android

Android sopii sinulle erinomaisesti, jos haet laajaa järjestelmää, jonka saat kustomoitua juuri sellaiseksi kuin haluat. Se sopii sinulle, joka et pelkää monipuolisuuden sivutuotteena tulevaa monimutkaisuutta ja suurta vaihtoehtojen kirjoa. Androidin sovellusvalikoima on laaja, ja pystyt valitsemaan sieltä juuri itsellesi sopivat palvelut. Laitevaihtoehtoja on runsaasti ja kaikissa mahdollisissa hintaluokissa, joista pystyt valitsemaan itsellesi mieluisimman ja sopivimman.

Androidista tuttuja ominaisuuksia ovat muun muassa Google, Gmail sekä YouTube ja muut Googlen palvelut.

iOS

Applen iOS tunnetaan varmuudestaan ja siitä, että sitä on ollut helppo käyttää järjestelmän alusta lähtien. iOS tarjoaa monipuolisuuden sijaan suorituskykyä ja yksinkertaisuutta. Sovellusvalikoima on suppeampi mutta laadukas. iOS toimii ainoastaan Applen iPhoneissa, joten valikoimasi ei ole kovin runsas. Joudut vähintäänkin pulittamaan brändistä ekstraa tai jopa ostamaan puhelimen älypuhelinmarkkinoiden kalleimmasta päästä. iOS:n tarjoamia palveluita ovat muun muassa iTunes ja Apple TV.

Hinta

Kun käyttöjärjestelmä ja käyttötarkoitus on saatu huolella mietittyä, on aika siirtyä keskustelemaan hintapolitiikasta. Kuinka paljon olet valmis pulittamaan? Mitä ominaisuuksia kännykältä toivot ja mitä voit odottaa saavasi omalla hintatasollasi?

Edullinen älypuhelin (hinta alle 250 euroa)

Halvimmillaan voi hyvin toimivan älypuhelimen saada jopa alle satasella. Tällainen kännykkä sopii mainiosti ainakin ensimmäiseksi älypuhelimeksi sekä kevyempään käyttöön. Ihmeitä ei voi odottaa, mutta toimivan ja hyvän laitteen saa varmasti.

Keskihintainen älypuhelin (hinta alle 500 euroa)

Kun aletaan puhua keskihintaisista älypuhelimista, kasvaa valikoima suuresti. Tarjolla on keskihintaista mallistoa sekä ylempää keskiluokkaa. Tämän hintaluokan kännyköiden näytöt ovat kookkaita ja tarkkoja. Resoluutio on tarkka ja nettiselailu ja kuvien ja videoiden katselu on mukavaa ja vaivatonta.

Kallis älypuhelin (hinta yli 500 euroa)

Tämän hintaluokan puhelinten hinnat voivat kasvaa yli tuhanteen euroon. Nämä puhelimet ovat markkinoiden kermaa, kalleimpia ja monipuolisimpia. Laitteet tarjoavat mahtavaa suorituskykyä ja uusimpia innovaatioita. Suorituskyky on puskutraktorin luokkaa ja raskaidenkin pelien pelaaminen onnistuu, puhumattakaan leukoja loksauttavan hyvälaatuisten kuvien ja videoiden ottamisesta. Tällaisten puhelinten ominaisuudet eroavat toisistaan huomattavasti, mikä kannattaa huomioida itselleen sopivinta laitetta valitessa. Joku laite on optimoitu vaikkapa pelaamiselle, kun toisella saa otettua henkeäsalpaavia kuvia. Kumpi on sinun valintasi?