Tiedätkö mikä on älypuhelin? Onko sinulla oma älypuhelin? Suurella osalla länsimaisesta väestöstä on. Siirtymä kapulakännyköistä kaikenkattaviin älypuhelimiin on tapahtunut tekniikan saralla kuin silmänräpäyksessä, ja älypuhelinta voidaan keksintöjen asteikolla pitää lähes yhtä merkittävänä kuin lamppua tai höyrykonetta. Jos olet kiinnostunut lukemaan lisää tästä ihmisten elämät mullistaneesta keksinnöstä, lue tämä artikkeli niin opit varmasti uutta.

 

 

Mikä oikein on älypuhelin?

Älypuhelimella tarkoitetaan kännykkää, jossa on perinteisten ominaisuuksien, kuten puhelujen ja tekstiviestien, lisäksi myös useita älyominaisuuksia, kuten GPS ja internet. Älypuhelimensa sisällön saa optimoitua helposti itselleen sopivaksi lataamalla haluamiaan mobiilisovelluksia eli appeja. Älypuhelinten avoin käyttöjärjestelmä mahdollistaa ulkopuolisten tuottamien sovellusten toimimisen. Älypuhelinten toiminta johtuu mikroaaltosäteilystä, sen lähetyksestä ja vastaanotosta. Osa tästä säteilystä kantautuu lähimmälle tukiasemalle, joka siirtää datan verkkoon.

Vuonna 2016 Suomi teki historiaa, kun tämä piskuinen maa käytti maailman eniten mobiilidataa ohittamalla täpärästi Ruotsin, Japanin ja Etelä-Korean. Suomen suosio selittyy sillä, että videopalvelut ovat maassamme yleistyneet ja nopea 4G laajenee jatkuvasti. Datan käyttö on maamme tulotasoon nähden myös oikein edullista.

Millaisia vaikutuksia älypuhelimen käytöllä on havaittu olevan?

Yhdysvalloissa tehty testi osoittaa, että ne lapset tai nuoret jotka käyttävät älylaitetta yli 2 h päivässä eivät selviä ajattelukykyä ja kielellisiä lahjoja mittaavista kokeista yhtä hyvin kuin muut ikäisensä. Tämä johtunee siitä, että älypuhelin vie huomiota muualle oppimisesta ja ongelmaan olisi hyvä puuttua syvemmin.

Älypuhelinten historia alkaa pidemmältä kuin osaisit arvatakaan

Älypuhelimia on ollut olemassa kauemmin kuin uskoisit. Valtaväestön parissa ne ovat yleistyneet vasta tällä vuosituhannella ja kunnolla asia räjähti käsiin vasta 2010-luvulla. Kuitenkin ensimmäinen älypuhelin, IBM Simon julkaistiin jo lähes 30 vuotta sitten. Tuolloin kehitettyä tuotetta kutsuttiin nimellä henkilökohtainen kommunikaattori. Siinä oli kosketettava näyttö ja puheluiden lisäksi sillä pystyi tekemään hakuja, lähettämään sähköposteja, käyttämään kalenteria ja osoitekirjaa sekä laskinta ja luonnoslehtiötä. Kun kone tuli markkinoille, myytiin sitä lähes 900 dollarin hintaan. Laite ehti olla markkinoilla vajaan vuoden, mutta kärsittyään mittavista puutteista ja häiriöistä se päätettiin vetää pois myynnistä.

Eurooppaan älypuhelin rantautui hieman myöhemmin, kuitenkin jo vuonna 1996. Kyseinen laite oli Nokian valmistama älypuhelin, joka painoi lähes puoli kiloa ja oli Nokia-puhelimen ja tietokoneen yhdistelmä. Laitetta kutsuttiin nimellä kommunikaattori.

Ensimmäistä kertaa älypuhelinten myynti lähti räjähdysmäiseen kasvuun kun Apple toi markkinoille ensimmäisen iPhone-mallin vuonna 2007. Puhelin oli pieni, kompakti ja helppokäyttöinen ja ennen kaikkea toimiva. Tämä hetki mullisti puhelinten historian ikuisiksi ajoiksi. Uusi trendi oli syntynyt. Suomeen malli rantautui vuonna 2008. Apple käytti käyttöjärjestelmänään iOS:a, mutta suunnilleen samoihin aikoihin julkaistiin myös Android. Android valtasi markkinaa nopeasti ja otti siitä tukevan otteen yhdessä iOS:n kanssa, vaikka Microsoft yritti kaikin voimin saada puskettua pinnalle myös Windows Phonea.

Älypuhelinten ominaisuuksia

Älypuhelimet ovat helpottaneet ihmisten elämää juurikin siksi, että niissä yhdistyy monta aiemmin erikseen tarvittua apuavälinettä yhdeksi, kompaktisti taskussa kulkevaksi laitteeksi. Ennen tarvitsit radiota, tarvitsit televisiota, tarvitsit kalenteria, tarvitsit muistivihkoa, tarvitsit tietokonetta, tarvitsit sanakirjaa, tarvitsit tietokirjaa, tarvitsit kameraa, tarvitsit lankapuhelinta, tarvitsit kuvanmuokkausohjelmaa… Tarvitsit kaikki nämä apuvälineet, ja nyt tarvitset vain älypuhelimen. Ei siis ihmekään, että tämä pieni apuväline on mullistanut modernin ihmisen elämän täysin. Älypuhelin on aina ihmisten mukana ja käytännösssä heidän ulottuvillaan 24/7. Viihde ja apu ovat aina lähellä. Koskaan ei tule tylsää hetkeä, kun taskusta löytyy pohjaton viihdepankki. Voidaan hyvin sanoa, että ihminen on tullut riippuvaiseksi tästä pienestä apuvälineestä.