Älypuhelimet ovat jo nyt muuttaneet elämäämme huomattavasti. Silmänräpäykseltä tuntuvassa hetkessä koko maailma on mennyt mullin mallin, kun älypuhelimista on tullut luonnollinen jatke itse kunkin käteen. Älypuhelimissa tapahtuu jatkuvasti kehitystä, vaikka jo nyt tuntuu että tuo pieni laite on all in one-tyyppinen diili, joka sisältää niin kartat, herätyskellot, somet, kuvat kuin muistiotkin. Kysymys kuuluukin: mitä seuraavaksi? Kukaan ei tiedä, mutta spekulaatioita löytyy.

Älypuhelimien saralla tapahtuu jatkuvasti muutoksia muutoinkin kuin vain jatkuvasti ohenevassa ja kevenevässä ulkonäössä. Älypuhelimiin tulee jatkuvasti lisää ominaisuuksia. Millainen sitten on tulevaisuuden älypuhelin? Seattle Times on ennustanut, että älypuhelinten tulevaisuus lepää niiden yhä älykkäämmäksi ja älykkäämmäksi muuttuvissa kameraominaisuuksissa, ohjelmistoissa sekä anturissa.

Miten lähitulevaisuudessa käy?

Ei olla enää ollenkaan kaukana siitä, kun kännyköiden kamerat pystyvät skannaamaan kolmiulotteisia kohteita, kuten käyttäjänsä kasvoja. Heti kun kamera osuu käyttäjän kasvoihin, se tunnistaa automaattisesti omistajansa ja avaa näyttönsä tällä. Muille se ei aukene. Tätä voidaan kutsua edistykselliseksi teknologiaksi, joka kuulostaa kuin scifi-leffalta. Tuolloin nykyisin käytössä olevat näppäilykoodit, kuviot ja salasanat sekä sormijälkisensorit käyvät auttamattoman vanhanaikaiseksi.

Piakkoin päästäneen myös siihen pisteeseen, jossa ulkomailla voit kääntää ravintolan ruokalistan äidinkielellesi vain osoittamalla sitä kamerallasi. Siistiä, eikö? Näin voidaan unohtaa lomamatkojen stressi ja kankeat yritykset sopertaa espanjaa, ja keskittyä nauttimaan aurinkomatkoista täysin rinnoin!

Tulevaisuuden kaupatkin tulevat saamaan osansa digitalisaatiosta. Kuvittele tilanne: menet ostamaan uutta pöytää. Hmm… Miltäköhän se näyttäisi olkkarissa? Tulevaisuuden kännykkä mahdollistaa pöydän sijoittamisen omaan kotiin kännykän välityksellä ja tarkasteluun eri kuvakulmista. Voila! Juuri sopiva! Eikö helpottaisikin ostosten tekoa huomattavasti?

Kuulostavatko esimerkit mahdottomilta? Sitä ne eivät ole. Osa näistä tulevaisuuden tapahtumista on jo täällä. Ne ovat jo täällä, tai vähintäänkin tulossa ihan pian. Pian nämä esimerkit ovat osa arkea, jota ilman emme voisi kuvitellakaan elävämme.

Tulevaisuus ei ole vain utopiaa

Ainakin parilla valmistajalla on jo saatavilla laitteita, jotka osaavat tunnistaa kasvosi. Tällainen teknologia takaa entistäkin paremman kyberturvallisuuden ja liukuvamman käytön. Puutteitakin toki on, kuten missä tahansa uutuudessa: vaikkapa päähine tai liian kirkas valo saattaa aiheuttaa infrapunaskannausta hyödyntävälle tunnistimelle pähkinän purtavaksi. Kyberturvallisuutta eniten lisäävä seikka on juuri siinä, että järjestelmä ei ole huijattavissa eikä hakkeroitavissa kuten nykyiset systeemit, joita verkossa toimivat roistot pystyivät häpeilemättä hyödyntämään.

Joka ainoalla ihmisellä on uniikki päänmuoto, joten älypuhelinten kasvojentunnistusmekanismi ei voi mennä pieleen. Riski kasvojen tunnistamiselle virheellisesti on niinkin olematon kuin yksi miljoonasta, mikä on kuin kärpäsen kakka verrattuna perinteisen kasvojentunnistuksen virhemarginaaliin, joka on 1/100.

Tulevaisuuden suurin nousija ja kehityskohde on ehdottomasti lisätty todellisuus. Varsinkin Apple on avoimesti maininnut sen suurimmaksi panostuksekseen. Laajennettua todellisuutta on tituleerattu maailmaa mullistavaksi muutokseksi. Se tulee antamaan lisämaustetta viihdesisältöön, peleihin sekä tuotteisiin. Sillä saa laajennettua käyttökokemusta ja älypuhelimet pystyvät jälleen tarjoamaan meille aina vain lisää.

Mikä lisätty todellisuus?

Lisätty todellisuus on teknologian seuraava askel, jota on odotettu jo kauan., Tiettävästi kaikki teknologia-alan jättiläiset polttavat siihen suuria rahoja juuria nyt, sillä moiset jätit haistavat kyllä potentiaalisen rahan aina kun sitä on tarjolla. Viime aikoina niin Facebook, Google, Apple kuin Microsoftkin ovat paljastaneet luoneensa lisättyä todellisuutta tukevia työkaluohjelmistoja. Tällaisilla ohjelmistoilla on potentiaalia vaikka muille jakaa, mutta se täytyy kehittää erittäin hyväksi, jotta se pääsee puhkeamaan täyteen kukkaan. Tämän kuitenkin arvellaan olevan vain väliaikaisesti älypuhelinten osa, sillä tulevaisuudessa voidaan kuvitella vastaavanlaisten ominaisuuksien tulevan älylasien tyyppiseen kasvoilla kannettavaan laitteeseen tai johonkin vastaavaan vempeleeseen. Kuulostaapa jännältä!