Älypuhelimet ovat täällä. Mitäs nyt sitten tehdään? Älypuhelimista on tullut olennainen osa jokaisen modernin ihmisen elämää räjähdysmäisen nopeasti. Vain muutamissa vuosissa älypuhelimista on tullut ihmisille lähes pakkomielle ja sellainen apulaite, jota ilman elämää ei voida kuvitellakaan. Älypuhelin yhdistää monta elämää helpottavaa sovellusta. Ennen tarvittiin kalenteria. Ennen tarvittiin herätyskelloa. Ennen tarvittiin kameraa. Ennen tarvittiin muistiota. Ennen tarvittiin televisiota. Ennen tarvittiin lankapuhelinta. Ennen tarvittiin valokuva-albumeita. Ennen tarvittiin faksia. Nykyään kaiken tämän ja niin paljon enemmän saa tiivistettyä yhteen taskukokoiseen laitteeseen, jonka vieläpä voi saada omakseen kohtuullisella hinnalla. Älypuhelin syrjäytti ja tappoi kertaheitolla kaikki aikaisemmat puhelintyypit ja Nokian kapulat lensivät kauniissa kaaressa roskakoriin romuttaen koko konsernin. Herääkin kysymys: mitä seuraavaksi?

Miten älypuhelin on muuttanut elämäämme?

Älypuhelin on nykyään niin olennainen osa jokaisen elämää, että pelkkä ajatuskin ilman tätä taikakalua takataskussa saa kylmät väreet liikkumaan pitkin selkäpiitä. Ei kiitos! Puhelimella voi soittaa, sillä voi käyttää internetiä, sillä voi laittaa viestiä, vastata sähköposteihin, ottaa kuvia, käyttää herätyskellona… Miksi haluaisimme erilliset laitteet tähän kaikkeen? Nykyään onkin lähes mahdotonta kuvitella päivää, jona älypuhelin katoaa. Mutta niin tulee tapahtumaan, ennustavat asiantuntijat. Älypuhelin joko katoaa tai ainakin vähintään muuttaa muotoaan radikaalisti. Ei tänään, ei huomenna, ei vielä ylihuomennakaan. Mutta pian, silloin kun vähiten sitä odotat. Onpa hurja ajatus.

Älypuhelinten tullessa kuvioihin katosivat faksit ja kapulakännykät. Samoin tulee jonain päivänä käymään älypuhelimella. Jokin voimallisempi tekniikka tulee korvaamaan älypuhelimet samalla tavalla kuin älypuhelin korvasi niin monet muut perinteiset apuvälineet. Ei heti, mutta pian. Tuloksia voitaneen odottaa noin kymmenen vuoden kuluttua. Näin ennustavat osaavat asiantuntijat.

Kun älypuhelimet tulivat kuvioihin, ne mullistivat maailmamme täysin. Elämäntyyli muuttui kerta heitolla ja älypuhelimesta tuli olennainen osa kaikkia arkiaskareita. Se helpottaa ja se nopeuttaa. Ja kun jokin suurempi tekniikka syrjäyttää älypuhelimen, tulee tilanne olemaan erittäin outo, ennustetaan asiantuntijoiden toimesta. Kun tekniikka kehittyy, tulee se muuttamaan toimintatapojamme radikaalimmin kuin osaamme odottaakaan, kenties jopa koko ihmisrodun toiminta laajemmin kuin koskaan. Kuka tietää.

Mikä sitten on älypuhelin?

Lyhyesti selitettynä älypuhelin on pienen pieneen muotoon puristettu laite, puoliksi tietokone, puoliksi puhelin. Hiirtä siinä ei ole, vaan laitetta ohjataan kosketusnäytöllä sormen tai kosketuskynän avulla. Näppäimistöä ei enää ole, vaan se sisältyy kosketusnäyttöön. Kosketusnäyttö on jo sinällään edistynyttä teknologiaa ja helpottaa käyttöä suunnattomasti. Kuka tietää, mitä on vielä edessä päin?

Älypuhelimet kehittyvät jatkuvasti. Usein kehitysaskeleet ovat pienen pieniä ja tapahtuvat asteittain. Laitteistoa kehitellään ja tunnistautumismenetelmät kehittyvät jatkuvasti taaten turvallisemman käytön. Salasanoista on siirrytty sormenjälkitunnisteisiin ja muihin kehittyneisiin tapoihin. Lyhyellä aikavälillä, hyvinkin pian mahdollisesti, tullaan ottamaan valtaisia harppauksia tekoälyn ja digiassareiden saralla, mikä tulee mullistamaan elämäämme entistäkin enemmän. Eikö olekin vaikea uskoa?

Miten älypuhelinten käy?

Suhteellisen pian on odotettavissa muitakin harppauksia tekniikan saralla, sillä osana arkeamme voi hyvinkin pian olla keinotodellisuutta aina enemmän ja enemmän, kun virtual reality -tyyppiset sovellukset tulevat jatkuvasti lähemmäs arkeamme. Asiantuntijat ennustavat vahvasti, että pieni näyttö alkaa ajan mittaan kyllästyttämään meitä ja haluamme enemmän. Pikku ruutu ei enää miellytä, vaan siirrymme pikku hiljaa johonkin virtuaaliseen maisemaan. Todellisuus ja teknologia lähentyvät toisiaan ja niiden välinen rako pienenee pienenemistään.

On vaikea ennustaa, mitä tulevaisuus oikeastaan tuokaan tullessaan. Spekuloida voi vaikka kuinka paljon, mutta oikea tulevaisuus todennäköisesti lyö meidät kaikki ällikällä ja on jotakin sellaista, mitä emme koskaan olisi voineet kuvitellakaan. Kun älypuhelin lopulta kuolee, merkitsee se ihmiskunnan historiassa suurempaa virstanpylvästä kuin koskaan ennen.