Oletko ostamassa laajakaistaa? Onko aihe sinulle vain etäisesti tai ei ollenkaan tuttu? Tuntuuko siltä kuin pyörisit kummallisten termien viidakossa ja etsisit neulaa heinäsuovasta? Ei hätää. Tämä artikkeli selkiyttää laajakaistan hankintaa sekä siihen liittyvää sanastoa ja antaa neuvoja oikeanlaisen laajakaistan valintaan. Näistä neuvoista on varmasti apua!

Miten valitsen liittymän?

Laajakaistojen saatavuus on erilainen eri puolilla Suomea. Mobiililiittymän voi ostaa lähes mihin vain. Kiinteän liittymän saatavuus kannattaa varmistaa paikallisesti. Voit helposti selvittää millaisia liittymiä omaan kotiisi on saatavilla helppokäyttöisen MONITORi-nettipalvelun avulla. Laajakaistoista ja tarjouksista saa tietoa myös suoraan operaattoreilta.

Suurimpaan osaan talouksista on saatavilla niin mobiililaajakaista- kuin kiinteitä laajakaistaliittymiä. On hyvä miettiä, kummalle sinulle on tarvetta. Joissakin tilanteissa voi olla tarve molemmille. Kiinteällä laajakaistalla tarkoitetaan tietoliikenteen kaapeleilla muodostettua yhteyttä, jonka käyttö onnistuu vain kiinteässä sijainnissa, esimerkiksi kotonasi kotikoneella. Tämäntyyppisiä liittymiä voi toteuttaa eri tavoin. Näiden liittymien laaduissa ei ole paljon suuria eroja. Tämä on hyödyllinen tieto varsinkin niillä alueilla eläjille, joilla mobiiliverkon laatu huono. Mobiililaajakaistalla voidaan tarkoittaa mitä tahansa siirreltävää yhteyttä, esimerkiksi mokkulaa, reititintä tai puhelimen liittymää. Sitä voit käyttää missä tahansa oletkin, kunhan kuuluvuus ulottuu sinne saakka. Tällaisen liittymän laadussa on paljon enemmän eroja kuin kiinteän, joten laatua kannattaa vertailla.

Usein operaattoreiden liittymämainoksissa on nähtävissä liittymän suurin nopeus. Se ei kuitenkaan aina kuvaa tositilannetta, sillä toteutuva nopeus ei aina vastaa maksiminopeutta. Kannattaa tiedustella myyjältä, kuinka suuria vaihteluita liittymän nopeudessa todellisuudessa on. Mikäli puhutaan kiinteästä liittymästä, voidaan minimi- ja maksiminopeus tarkastaa sopimuksen ehdoista. Samasta paikasta löytyy myös keskinopeus.

Laajakaistasta kerrotaan aina erikseen niin saapuvan kuin lähtevän liikenteen nopeus.. Saapuvan liikenteen nopeudella tarkoitetaan sitä, kuinka nopeasti nettisivut ja sisällöt latautuvat tietokoneelle. Lähtevän liikenteen nopeudella taas ilmaistaan sitä, kuinka nopeaa on tiedonsiirto omalta koneelta nettiin. Lähtevään liikenteen kannattaa kiinnittää suuresti huomiota varsinkin jos käyttää konetta pelaamiseen tai vaikkapa videopuheluihin.

Miten teen hyvän sopimuksen?

Kun ostat laajakaistan, sen tärkeimmät ominaisuudet on kuvattu sopimuksessa, jonka saat oston yhteydessä. Sopimuksessa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota varsinkin nopeuteen, tiedonsiirron rajoitteisiin, toimitusaikoihin, hintoihin sekä kestoon. Sopimus kannattaa myös säilyttää, sillä siitä voi tarkistaa laajakaistan ominaisuudet ja sinun oikeutesi, kuten myös operaattorin velvollisuudet riitatilanteissa.

Eri operaattorit ja eri tyyppiset liittymät voivat hinnoiltaan poiketa suuresti. Tämän takia hintojen vertailu on kannattavaa. Mieti kuinka paljon käyttöä sinulla on laajakaistalle ja valitse tarpeisiisi sopiva liittymä. Monissa sopimuksissa on kiinteä kuukausimaksu, joka sisältää rajattoman käytön. Saatavilla on kuitenkin myös pienempään käyttöön sopivia, käytön mukaan laskuttavia liittymiä.

Huomaa, että liittymiä kaupitellaan usein alehinnoilla. Muista varmistaa, että edullinen tarjous kestää koko sopimusajan, jottei tule yllättäviä hinnannousuja.

Huomio etenkin sopimuksen kesto. Mieti, oletko valmis sitoutumaan siihen pitkäksi aikaa. Jos sopimus on voimassa toistaiseksi, voi sen sanoa irti milloin tahansa, joskin siinä on yleensä kahden viikon irtisanomisaika. Määräaikaista liittymää taas ei voi sanoa irti muuta kuin erityisellä syyllä, eli olet sitoutunut maksamaan siitä koko sopimuksen ajan. Tällainen sopimus saattaa kestää jopa kaksi vuotta. Jos mietit operaattorin vaihtoa, varmista ensin että voit sanoa irti vanhan sopimuksen, jotta et joudu maksamaan päällekkäisiä maksuja.