Laajakaistaliittymällä tarkoitetaan joko laajakaistallista modulointia taikka laajakaistaista Internetiä. Tarvitsetko neuvoja, miten säästää rahaa oikeanlaisen liittymän valikoinnissa? Tiedätkö, mikä merkitys on tietoturvastaan huolehtimisella? Miten tietoturvasta voi pitää huolta?

Miten voin venyttää penniä?

Kun teet laajakaistasopimusta, mieti tarkkaan, kuinka paljon rahaa olet valmis käyttämään. Yksi vaihtoehto kulujen hillitsemiseen on asettaa yläraja rahankäytölle. Kun asetettu saldo- tai käyttöraja ylittyy, et voi käyttää sitä enempää. Tällaisia rajoitteita kannattaa erityisesti harkita, jos hinta määrätään käyttömäärän mukaan. Yleensä maksu on kuitenkin kiinteä kuukausittain eli sisältää rajattoman käytön, mikä on hyvä asia varsinkin silloin, jos tiedät käyttäväsi laajakaistaa paljon. Jos taas tiedät käyttäväsi palveluita erityisen vähän, on käyttömäärän mukaan määräytyvän liittymän ja saldorajojen käyttöönotto perusteltua ja taloudellista.

Mikäli suunnitteilla on ulkomaanmatka pois Suomesta, kannattaa se huomioida myöskin liittymässä ja puhelimen käytössä. Yleensä netin käyttö ulkomailla ei sisälly liittymän kuukausimaksuun, vaan se voi aiheuttaa yllättäviä ja suuriakin lisäkuluja. EU:n rajojen sisäpuolella datamaksuille on määritetty suuruuskatto, mutta muualla maailmassa tilanne on eri. Ennen matkalle lähtö kannattaa selvittää hintapolitiikka, jottei yllättäviä kuluja koidu. Usein lyhytkestoisilla matkoilla voi olla syytä pärjätä WiFin avulla, joka löytyy suuresta osasta hotelleja, ravintoloita ja baareja sekä turistikohteita ja lentokenttiä.

Miten huolehdin tietoturvastani?

Ota selvää laitteesi ja ohjelmistojesi tietoturvasta. Onko tietokoneesi virusturva ajan tasalla? Onko palomuuri vielä käytössä? Jos virustentorjuntaa ei löydy koneelta valmiina, sen voi ostaa vaikkapa operaattoreilta tai elektroniikkaan erikoistuneilta myyjiltä. Pidä huolta, että laitteesi on aina päivitettynä ajan tasalle. Myös ohjelmien olisi hyvä olla ajan tasalla. Tähän on olemassa avuksi automaattisia päivityksiä, jotka hoitavat asian puolestasi. Kun ostat uuden laitteen, tarkasta asetukset alussa ja muokkaa salasanat omanlaisiksi ja kestäviksi.

Muista aina käyttää eri sivustoilla erilaisia salasanoja ja muuta niitä usein. Näin et menetä kaikkia tietojasi ja turvallisuuttasi, jos yksi sivusto vuotaa tietosi tai hakkeroidaan. Hyvän salasanan piirteitä on tarpeeksi pitkä pituus sekä vaikeusaste, älä käytä pelkkää yhtä sanaa vaan mielellään kokonaista lausetta jossa on numeroita, niin isoja kuin pieniä kirjaimia sekä merkkejä.

Mikäli laajakaistasi on kytketty WLAN-tukiasemaan, eli langaton lähiverkko on käytössä, muista suojata langaton verkko turvallisella salasanalla ja salaa sen liikenne. Kun verkko ei ole suojattuna, kuka tahansa voi käyttää sitä.

Muista huolehtia jokaisen laajakaistaasi kytketyn laitteen tietoturvallisuudesta. Jos laajakaistassa on kytkettynä modeemia, televisiota tai reititintä, on niidenkin turvallisuudesta huolehdittava. Jos tämä tietoturvan huolehtiminen jää epähuomiossa tekemättä, altistat niin liittymäsi, laitteen kuin tietosikin väärinkäytösten mahdollisuudelle.

Löydät lisätietoa sekä ohjeita tietoturvaan internetin kyberturvallisuudesta kertovilta nettisivuilta. Voit myös kysyä apua ja lisäinformaatiota operaattorin työntekijöiltä tai alan ammattilaisilta, jotka opastavat sinua mielellään.

Mitä minun tarvitsee tietää laitteistani

Kun olet hankkimassa laajakaistaa, muista tarkistaa, että laitteet joita käytät mahdollistavat uuden liittymän käytön kaikkine aspekteineen. Mikäli olet kaupoilla hakemassa sekä laitetta että liittymää, huomioi laitteen hankinnassa laajakaistan ominaisuudet. Esimerkiksi uusimpien nopeiden nettien kanssa tulee hankkia tätä tekniikkaa tukeva puhelin. Muista, että kiinteidenkin laajakaistojen kanssa voi joutua säätämään, jos vaadit uusinta tekniikkaa tukevan modeemin. Tällaista voi joutua miettimään ainakin, jos tietää että edessä on muutto uuteen kotiin. Kun valitset sopivaa laitetta tai laajakaistaa, kysy reippaasti apua osaavalta henkilökunnalta joka opastaa sinua mielellään.